Saturday, December 26, 2009

Belajar Dari Kesilapan


Aku pasrah segalanya
Aku terima seadanya
Aku redha akannya


Alhamdulillah
Aku bersyukur padaNya
nak kata sedih, tak sedih..
nak kata kecewa, ada la cikit..
mungkin tiada perasaan adalah yang lebih sesuai


Pertanyaan telah dilontarkan
Nasihat dan teguran telah diresap
Masa lalu dipandang dan dianalisis
Diskusi ilmu telah diatur
Muhasabah diri kian meningkat
Dan jawapan semuanya telah ditemui


Kini...
langkah perlu tetap mara ke hadapan
setelah aturan langkah telah dicorakkan
mencari sinar yang masih belum pasti
namun ku yakin pada-NYA

Friday, December 25, 2009

Salam Maal Hijrah

Salam MaalHijrah.


setiap perjuangan, mesti ada yang perlu
ditinggalkan...
dikorbankan...
dilupakan...
demi mencapai bintang kejora di langit tinggi.

Namun, kadang2, ini tidak bererti, kita tidak boleh menoleh ke belakang. sebab dengan memori lalu, kita perlu mengkaji demi melakukan pembaharuan, perubahan, dan jua PENGHIJRAHAN.

“ Yang demikian itu kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah diberikanNya kepada sesuatu kaum, hingga kaum itu mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Sungguh, Allah Maha Mendengar, Maha Mengetahui” ( al-Anfal;53)


*hidup ini satu perjuangan. ubah dan perbaiki apa yang perlu dibaiki.. tingkatkan prestasi. Langkah ini KeranaMU...

Kepercayaan

Alhamdulillah atas segala nikmat2MU ya Allah…


masa mula2 beli kereta, diriku membantah tidak setuju. Rupa2nya, kereta tu untuk kegunaan anak perempuan. Mak tak kasi anak perempuan naik motor. Patutlah mok tak kasi ambik lesen motor dulu. Bahaya katanya. Allah ni Maha Pemurah. Semuanya ada hikmah.

After SPM lagi, mukaku memang payah duk rumah. Sampaikan dapat gelaran ahli mesyuarat tingkap. Ada je program yang ku join. Semuanya best. Dapat ilmu, dapat pengalaman baru, dapat kawan. Dari bercampur dengan golongan muda hinggalah golongan berumur. Antara program yg aku tak dapat lupakan, ialah program di perkampungan orang asli dan menawan puncak gunung stong.

Semua berkat dan rahmat dari Allah. Semua yang ku join, akan ku balik buat laporan. Dan kadang2 kita kena bijak untuk berbicara. Ada benda kita boleh bagitau, dan ada benda kita kena simpan. Bukan sorok, tapi belum tiba masanya untuk share. Gambar2 tempat yang ku pergi, memperkukuhkan kepercayaan mak abah kepadaku.

Lagi satu, ku suka bawa balik sahabat2 ke rumah. So, mereka tahu dengan siapa anak mereka berkawan. Kini, aku tiada masalah untuk bergerak, untuk berprogram, bebas buat apa je. Alhamdulillah…=)

Apapun, bilalah kepercayaan ketika kita bersama ibu bapa. Namun, jangan sesekali mengkhianati kepercayaan yang telah diberikan mereka kepada kita. Berbaktilah selagi ada peluang. Manfaatkan masa cuti ni sebaik mungkin.

*berani untuk mencabar diri. Be ourself. Di mana jua berada, tampilkan keindahan islam kerana Islam itu Indah.